(096) 38 51 484
(044) 232 38 92

Звоните с 8:30 до 20:00

Добірні елементи для покрівлі

Добірні елементи для покрівлі — ковпаки, снігозатримувачі, кожухи, відливи — виготовляють з листової сталі на спеціальному згинальному обладнанні. Для того щоб декоративні елементи покрівлі відповідали загальному колірному рішенню будівлі, на них наносять полімерне покриття, колір покриття можна підібрати по каталогу RAL.

Багато фахівців схильні класифікувати Доборные элементы кровли на кілька видів — для покрівлі, для сайдинга, для заборів і парапетів. Однак на практиці цей поділ стає умовним. Оскільки один і той же доборний елемент (наприклад, планка зовнішнього або внутрішнього кута) можна використовувати і для монтажу покрівлі, і для монтажу стін. Відплив, що також є добірних елементом, встановлюють як при монтажі водостоків даху, так і при проведенні фундаментних робіт або при монтажі віконних систем.

Важливо пам’ятати, що використання не повного комплекту добірних елементів покрівлі незабаром може привести до виникнення тріщин і часткового, а згодом — і полому руйнування будівлі.

Ні для кого не секрет, що дах будинку являє собою дуже складну систему. Від того, наскільки якісно вона буде виконана, залежить ваша спокійне життя. Якісні характеристики покрівлі залежать від декількох факторів. У першу чергу на це впливає тип покрівельного покриття і спосіб його монтажу. Але при цьому не можна скидати з рахунків відповідальність будівельної бригади, яка буде робити укладання. На покрівлі чимало так званих «важких місць», і якщо вони поведуть себе в цих місцях халатно, ваша покрівля довго не протягне. До ряду складних місць можна віднести антенні виходи, вентиляційні отвори, примикання елементів покрівлі до труб, стін та багато інших. Всі ці місця є групою підвищеного ризику. Якщо руйнування покрівлі і буде коли-небудь відбуватися, то почнеться вона саме з таких місць. Вони можуть активно покритися тріщинами, протіканнями розшаруваннями та іншими неприємностями.

Щоб уникнути таких неприємностей були придумані так звані доборні елементи покрівлі. Вони створені спеціально з метою захисту різних місць перелому даху. Добірні елементи покрівлі — це найчастіше різні драбинки, грати, власники снігу і багато іншого. Які саме елементи треба використовувати — вирішувати виключно вам. Але варто зауважити, що першорядним фактором, за яким вибираються доборні елементи покрівлі, є конструкція даху і матеріал покрівлі. Тому, одні елементи будуть вкрай необхідні, а без інших ви зможете цілком обійтися. Як відомо, показником майстерності є дрібниці, такі як добірні елементи або точність монтажу коника. І по тому, наскільки продумано і якісно вони будуть встановлені, можна судити про кваліфікацію покрівельників.

Виготовлення добірних елементів

У наш час виготовлення добірних елементів обумовлено кількістю матеріалів для покрівлі. Як говорить приказка: «для кожної покрівлі персональний добір». Наприклад, добірні елементи металочерепиці не будуть здатні замінити добірні елементи для гнучкої черепиці. А сьогодні ж існує велика різноманітність покрівельних матеріалів. Серед найпопулярніших можна відзначити бітумні матеріали, керамічні, оцинковані листи, металева черепиця, гнучка черепиця та багато інших. Добірні елементи виробляються в самому широкому асортименті для твердих покрівель, які укладаються з використанням кераміки, цементу та металу. Якщо покрівля покрита рулонним матеріалом, то поява порушень припиняють шляхом обклеювання місць стику в кілька шарів.

Той факт, що виготовлення добірних елементів для м’яких покрівель майже не здійснюється, зумовлено ще й тим, що покрівлі такого типу практично в них не потребують. Взяти, приміром, бітумну черепицю. У неї є характерна властивість — вона може згинатися, повторюючи будь-який рельєф даху. І все одно, добірні елементи виробляються і для неї, хоча значно меншою мірою. До добірних елементів покрівлі відносяться конькові елементи, карнизні смуги, покрівельні цвяхи та інше.
Проте, не дивлячись на, здавалося б, чималий асортимент добірних елементів для рулонної покрівлі, виготовлення добірних елементів для покрівлі з металу здійснюється більшою мірою. Про них ми розповімо докладніше.

Для металевої покрівлі, яка виготовлена з профільного аркуша або металевої черепиці, добірні елементи виробляються з оцинкованої сталі, яка має полімерне покриття. Його товщина повинна складати близько 0,5-0,7 міліметра. Добірні елементи зі сталі в обов’язковому порядку повинні бути покриті тим же самим кольором полімеру, що і покрівельне залізо. В цьому випадку дах буде виглядати завершеною. Купити добірні елементи для покрівлі можна вже готові, в будь-якому спеціалізованому магазині. Або ж здійснити замовлення на виробництво, якщо необхідний добір відноситься до розряду нестандартних, або відсутній в наявності.

Слід сказати, що вартість нестандартного добору буде розраховуватися в кожному випадку індивідуально, виходячи з його розмірів. Також на вартість буде впливати архітектура будівлі. Найпоширенішими для металевих покрівель добірними елементами є куточки, ковзани, ендови, виливок цоколя, карнизні планки, водостічні жолоби і багато іншого.

Ті місця покрівлі, в яких відбувається сходження двох скатів різних напрямів, застосовуються планки ковзанів і ендови. Для кожного нахилу покрівлі існує свій вид. Зі зменшенням кута нахилу покрівлі зростає ширина коника. Для укладання прямого коника обов’язково застосовується універсальний ущільнювач.

Планки ендови повинні дублюватися.

Ширина нижньої повинна бути більше, ніж верхній. Її встановлюють під покрівельний матеріал, що забезпечує стік для води. Верхню планку ендови встановлюють поверх покрівельного матеріалу. Завдяки цьому досягається приховування місць разів. Також нижня планка має захист від пилу, бруду та листя.

До торцевих планок вдаються в тих випадках, коли хочуть захистити торці покрівлі від задування снігу або дощу. Перехідні планки служать для закриття областей, які знаходяться на стику покрівлі та стіни, а також в місцях переходів різних скатів. Для обробки кутів фасаду використовуються кутові планки. Також вони застосовуються для захисту місць стиків покрівлі з вертикальними поверхнями від попадання в них вологи.
Добірні елементи для металочерепиці

Добірні елементи для металочерепиці це різні планки для закриття щілин між стиками на покрівлі. Вони запобігають потраплянню води і додають даху закінчений вигляд. У компанії, де ви замовляєте металочерепицю, вам завжди запропонують повний набір добірних елементів, різняться такі види планок:

  • Коник напівкруглий — функціональний, і декоративний елемент для стиків металочерепиці. З торців закривається заглушками.
  • Коник прямокутний — Для будь-яких типів дахів з металочерепиці, не треба заглушок, дешевше напівкруглого, але програє йому за зовнішнім виглядом.
  • Коник вузький — Не стільки функціональний, скільки декоративний елемент для наметів, шпилів, альтанок з металочерепиці.
  • Заглушка — торцевої елемент для напівкруглого коника металлочерепичной покрівлі.
  • Вітрова планка — закриває по торцях листи металочерепиці від негативного впливу вітру, а також не допускає проникнення туди дощу і снігу.
  • Снігозатримувач — Затримує пласти снігу від сповзання з металочерепиці, знімає снігове навантаження з жолобів водозливної системи. Вимагає надійного кріплення.
  • Карниз — елемент необхідний для захисту дерев’яної карнизної дошки від стічної води з даху. Укладається під листи металочерепиці.