(096) 38 51 484
(044) 232 38 92

Звоните с 8:30 до 20:00

Монтаж натуральної черепиці основні розрахунки і технологія укладання

Укладання керамічної черепиці обгрунтована видатними технічними та естетичними якостями матеріалу, надійність якого підтверджує практично вікова експлуатація. Створена шляхом спікання природних компонентів натуральна черепиця стійко чинить опір всьому діапазону атмосферних чинників. Однак крім плюсів у «нелегкого» за критеріями ціни і ваги покриття є ще й мінуси, які полягають в трудомісткою укладанні штучних елементів і в необхідності скрупульозного виконання технологічних приписів.

Підготовчий етап і розрахунки Монтаж керамічної черепиці можна умовно розділити на два стандартних етапу. Перший з них полягає в ретельному попередньому розрахунку і досконального підготовці, друга частина роботи є безпосередній укладанням. Скільки потрібно купити черепиці? Банна покрівля з натуральної черепиці може мати один, два, чотири або більше скатів, розташованих під різним кутом. Монтується черепиця з перекриттям-нахлестом, розмір якого залежить від крутизни даху. Значення, отримане за допомогою вирахування з повної довжини керамічного елементу відрізка, що вимагається для формування перекриття, є корисною довгою матеріалу. Корисна ширина вказується виробником в технічних документах.

Виходячи з отриманої в результаті множення цих «корисних» параметрів площі, обчислюється кількість штук, необхідних для облаштування одного метра покрівлі. Але краще порахувати кількість горизонтальних рядів і вертикальних аналогів, розділивши відповідні величини даху на корисну ширину і довжину. Всі отримані результати округлюються в бік збільшення з розрахунком, що цілі керамічні деталі потрібно буде обрізати.

Укладка натуральної черепиці

Розрахунки при укладанні натуральної черепиці

Розрахували? Тепер до результату додайте ще ряд черепиці, як годиться при роботі з будівельною керамікою, на «бій» і обрізку. Не забудьте, використовуючи ті ж значення, розрахувати кількість добірних деталей для облаштування фронтонів і коника. Розрахунок матеріалу для гідроізоляції Правильний монтаж натуральної черепиці на даху з крутизною до 22º виконується з обов’язковою укладанням гідроізоляційного прошарку. Рекомендовано використовувати рулонний мембранний матеріал, настилають з нахлестом полотен по 10 см, з напусками по лініях фронтонних і скатних звисів по 15 см, з перехлестами через виступаючі кути по 15-20 см. Кількість матеріалу розраховується за допомогою множення загальної площі скатів на 1,4. Зверніть увагу. Для забезпечення вентиляції гідроізоляційна мембрана укладається з відступом від лінії коника на 30 см. Коник потрібно буде оснастити спеціальної ізоляційною стрічкою. Напуск потрібно буде залишити в зоні проходу димоходу і в зоні примикань стін, якщо лазня прибудована до житлового будинку.

Розрахунки стропильних ніг і обрешітки Приблизна вага натуральної черепиці, що припадає на 1 м² покрівлі, становить 40 кг. Приплюсувати потрібно ще і снігове навантаження, характерну для конкретного регіону. Отже, кроквяна система повинна бути досить потужною. Але для її спорудження необов’язково використовувати товстий брус, досить скоротити крок установки крокв. Оптимальний вибір для кроквяної ноги — брус з прямокутним перетином з розмірами сторін 75 і 150 мм, можна трохи більше і менше. Монтувати ферми рекомендовано через 90 см, ще краще через 60 см.

Для спорудження обрешітки купити потрібно брус з розмірами 50 × 50 мм, підійде і прямокутний аналог 40 × 60 мм. Важливо. Решетіни, прокладені вздовж карнизів, повинні бути ширше рядових елементів приблизно на 15-20 мм. Це необхідно для формування рівномірної площини ската, адже попередні елементи лежать внахлест. Кількість рядів обрешітки дорівнює кількості горизонтальних рядів черепиця плюс один ряд, що проходить уздовж карнизного свеса.
Скільки буде потрібно кріплення? Для кріплення потрібні оцинковані шурупи і спеціальні кляймери. Фіксують елементи керамічного покриття в зонах підвищеної вітрового навантаження. В обов’язковому порядку кріпиться нижній ряд, що проходить уздовж лінії карниза, ряд уздовж фронтону і коника. Якщо монтаж покрівлі з натуральної черепиці виконується на крутий даху з ухилом більше 50 °, додатково в шаховому порядку фіксуються рядові елементи. У такому варіанті одна закріплена черепиця буде утримувати верхніх і нижніх «сусідів».

Далі буде …