(096) 38 51 484
(044) 232 38 92

Звоните с 8:30 до 20:00

Вентиляція підпокрівельного простору

При експлуатації дахів дуже часто може виникати зайва волога, через яку утворюється цвіль, грибки і розмножуються мікроорганізми. Із — за цього відбувається руйнування покрівлі та скорочується терміни її експлуатації. В цьому випадку необхідна вентиляція підпокрівельного простору. Для того, щоб уникнути появи конденсату між покрівлею і утеплювачем, передбачається повітряний прошарок, товщина якої буде залежати від ухилу і складності даху, а також від довжини ската. Під карнизами і ковзанами влаштовуються спеціальні продухи. Вуличний повітря буде проникати через карнизні отвори і виходити через коньковий вентиляційний елемент. Нижні діри повинні бути припливними, а верхні — витяжними. Завдяки цьому, волога буде віддалятися з повітряного прошарку, утеплювач та покрівлю залишаться сухими.

Існує 3 вентиляційних контури:

  • Вентильоване простір між утеплювачем і гідроізоляцією.
  • Вентиляція підпокрівельного простору , у складі всієї вентиляційної системи будинку.
  • Вентильоване простір між покриттям і гідроізоляцією, що охоплює всі площини покрівлі, в незалежності від їх складності.

При купівлі будь-якого покрівельного матеріалу, в кожній інструкції по монтажу обов’язково згадується про Вентиляція підпокрівельного простору. Детально описується як створити вентиляційні продухи і які матеріали потрібно використовувати. Але можна зауважити, що раніше цьому приділялося значно менше уваги. Чому?
Справа в тому, що класичне домобудівництво раніше не передбачало житлових приміщень в мансарді. Утеплення влаштовувалося по стелі останнього поверху, а вище йшов холодний горище, який і був вентиляційної повітряним прошарком.
Але зараз, коли ми прагнемо використовувати кожен квадратний метр під житлову площу, замість горища у нас житлова мансарда. А контури термоізоляції, гідроізоляції та вентиляції піднялися вище, під покрівлю. І вони необхідні дому навіть більш ніж раніше.

Вентиляція підпокрівельного простору теплої мансарди

Вентиляція покрівлі при наявності холодного горища. Вентиляція підпокрівельного простору і термін життя покрівлі.
Незалежно від виду покрівлі в певну пору року під нею утворюється конденсат. До цього призводить різниця температур зовні і всередині будинку. Найбільш явно конденсат проявляється під металевими покрівлями — металочерепиця і профнастилом. Але й інші покрівельні покриття — гнучка черепиця, єврошифер — без цього не обійдуться.
Якщо не організована вентиляція крівлі, то точка виникнення конденсату доведеться на утеплювач. При намоканні він втрачає свої властивості та утеплення покрівлі перестає правильно функціонувати.
Але найголовніше, що від вологи починає страждати вся покрівельна конструкція — дерев’яна або сталева. На дереві з’являється цвіль і грибок, металеві частини схильні до корозії. Термін служби такої покрівлі різко скорочується.
Навпаки, якщо зроблений достатній вентиляційний зазор і правильно організована вентиляція підпокрівельного простору, конденсат випадає вище шару утеплення і теплоізоляційний контур не порушується.
Для захисту утеплювача від попадання вологи зверху служить гідроізоляційна плівка. Її будова така, що вона утримує воду, але пропускає пар. І навіть якщо водяні пари потраплять в утеплювач, то вивітряться крізь гідроізоляцію.
Під дією постійного висхідного повітряного потоку волога з поверхні гідроізоляції і з частин конструкції швидко випаровується. Завдяки цьому термін служби всієї покрівельної системи максимально зростає.

Вентиляція покрівлі та комфортне проживання

У нашій свідомості термоізоляція і утеплювач — це те, що захищає нас від морозу. Це так, але влітку ми також страждаємо через спеку. Приміщення під покрівлею сильно нагріваються і в будинку стає жарко. В цьому випадку грамотна вентиляція підпокрівельного простору служить додатковим контуром теплоізоляції і рятує від спеки.
Вентиляційний зазор діє на зразок вікна з двома стеклами і ізолює нагріту покрівлю від внутрішніх приміщень. Постійна повітряний потік виводить гаряче повітря з під покрівлі.